kraamtijd

Goed bevallen?!

Bridget Jones’ baby, what to expect when you’re expecting, jersey girl etc.

 

Liggend op hun rug, kermend en schreeuwend, nat van het zweet met grote paniek in hun ogen. Allemaal films die bijdragen aan het beeld dat bevallen vooral heel veel pijn moet doen en vrouwen buiten zichzelf treden in paniek en angst.

Wist je dat angst zorgt voor spanning en je daarmee in de ‘vecht-of-vlucht-toestand’ komt? Dit heeft weer tot gevolg dat je adrenaline aanmaakt die de bevalhormonen die je nodig hebt voor het vorderen van je bevalling tegenwerkt én dat je meer pijn ervaart.

Alle zuurstof en energie gaan naar de ledematen; precies naar de delen die je nodig hebt om te vluchten. Super handig en slim bedacht in de oertijd. Overleven heeft altijd prioriteit op leven geven. Maar als het naar je ledematen gaat, dan wordt het onttrokken aan het hele bevallingsproces. Door het gebrek aan zuurstof gaan de baarmoederspieren elkaar tegenwerken en: neemt de pijn toe.

De adrenaline om te vluchten remt de aanmaak van oxytocine (knuffelhormoon) en endorfine (lichaamseigen pijnstilling). De twee hormonen die zorgen voor het samenwerken van de baarmoederspieren zodat de baby geboren kan worden en de moeder zich rustig en ontspannen voelt gedurende de geboorte. Én dat ze gelukzalig kan genieten van haar kindje in haar armen en de hechting stimuleert.

Jouw lichaam weet hoe het moet bevallen, maar jij bent verantwoordelijk voor het creëren van de juiste omgeving en mindset zodat de natuur haar werk kan doen.

Want wat heeft de natuur het geboorteproces prachtig ingeregeld. Vertrouw lieve vrouw en bereid je voor op dit prachtige geboorteproces met behulp van de Lang Leven Mama zwangerschapsbegeleiding en bevalcursus.