zelfzorg leefstijl zwangerschap

Liefdevolle zelfzorg tijdens de zwangerschap? 7 waardevolle tips!

De 7 elementen die een groot aandeel hebben in hoe jij je voelt tijdens je zwangerschap, maar ook daarna in het moederschap:

 

Wat is dat eigenlijk, goed voor jezelf zorgen? Er zijn een aantal standaard elementen die een basis vormen voor een balans in de juiste zelfzorg (tijdens de zwangerschap). Het is aan jou hoe je die invult op een manier die bij jou past.

 

Gezonde voeding

Eet gevarieerd, juist tijdens je zwangerschap! Groente en fruit zijn hierbij heel belangrijk. Varieer in wat je (kunt) eten. Het beste ga je voor zoveel mogelijk onbewerkte producten. Dus geen appelsap, maar een appel in stukjes. Geen voor verpakte boterhammen, maar een zelf gesmeerder boterham met verse producten.

Drink voldoende water

Je lichaam heeft een aantal liter bloed extra rond te pompen door jouw lichaam. Tip: gebruik een flesje van minimaal 500 ml en neem die overal mee naar toe en vul deze minimaal 4x per dag. Je moet toch al extra vaak plassen, dus extra water drinken maakt het ook nog nuttig om naar de wc te gaan 😉

Waak voor je slaap

Je mist niks aan Netflix en die 2e aflevering kijken kan ook een andere keer. Start op tijd met je avondritueel en overweeg eens om een meditatieapp op te zetten om letterlijk af te schakelen. Op deze manier verwerk je je prikkels van de gehele dag op een fijne manier waardoor je hoofd ook leeg is en klaar is om te gaan slapen. De kwaliteit van je slaap kan door het inbouwen van deze gewoonte echt verbeteren. Overweeg ook eens om je telefoon in de badkamer of woonkamer te laten liggen. Geen straling en geen verleiding om nog te gaan scrollen.

Plan je week

Wat heb ik deze week allemaal op de planning staan en is dit te doen met hoe ik me voel? Wat kost me energie en welke activiteiten leveren me energie op? Voel waar je grenzen liggen en het allerbelangrijkste: luister er naar! Je dierbaren om je heen weten niet hoe jij je voelt en wat je nodig hebt. Leg dit duidelijk aan ze uit en licht toe waarom iets niet goed voelt als je dat wil. Ben vooral niet te zuinig met het schrappen van activiteiten!

Blijf elke dag bewegen

Ondanks dat je steeds zwaarder en omvangrijker word; blijf bewegen! Zo ontzettend belangrijk, ook als je écht geen zin hebt. Een marathon rennen doe je ook niet vanaf de bank. Je lichaam is er enorm bij gebaat om elke dag een vorm van beweging te krijgen. Lukt het niet om 30 minuten te wandelen? Verdeel het over 3x 10 op de dag. Is wandelen geen optie door lichamelijke klachten? Overweeg om op een rustig tempo te gaan fietsen of zwemmen. Het gaat je veel opleveren.

Bewuste aandacht naar je zwangerschap

Sta bewust stil bij je zwangerschap en laat het niet ongemerkt voorbij gaan. Er verandert ontzettend veel en dat behoeft aandacht. Zoek een manier die bij je past om je voor te bereiden. Dat kan je doen door het invullen van een zwangerschapsdagboek en/of door het volgen van een zwangerschapscursus die voor jou goed voelt.

Luister naar je gevoel

Laat je gevoel leidend zijn! Niet je ratio of de mening van ander mensen. ‘Voor mijn zwangerschap nam ik de trap naar de 5e verdieping, wat een onzin dat ik dat nu niet kan, niet zo aanstellen; doorzetten’. Been there, done that. Je kwelt jezelf, schiet je niks mee op. Luister naar de signalen die je krijg en pas je aan. Zwanger zijn is absoluut geen wedstrijd en iedere zwangere vrouw wordt terug gefloten dat ze teveel hooi op haar vork heeft genomen. Niet de meest prettige momenten als dat gebeurd want dat gaat meestal gepaard met pijn en ongemak en ‘had ik maar niet.. ‘.

Accepteer hulp

Als er één moment is in je leven waarbij je jezelf een groot kado doet om hulp te accepteren is het VANAF je zwangerschap. Dit lees je goed. Vanaf. Want iedereen weet echt wel dat jij heel goed kan stofzuigen, dweilen, eten koken en de hond uit kan laten. Dat hoef je niet meer te ‘bewijzen’. Dus laat los en accepteer hulp die wordt aangeboden. Vraagt je moeder, zus of vriendin wat ze voor je kan doen? Sla dit dan niet 1 seconden later meteen in de wind. Een antwoord kan zijn; daar ga ik even goed over nadenken, en daar kom ik bij je op terug. En ja dit kan een keer boodschappen halen zijn, of stofzuigen. Hulp die jou letterlijk ontzorgt. Laat dat bewijzen los en LAAT je helpen. En een mooi voordeel; als je dit in je zwangerschap al leert, dan ben je goed voorbereid op je kraamtijd en kun je je volledig storten op je kleine baby’tje en je eigen herstel.

Dus leg je eigen lat daarom al preventief lager. Je bent een nieuw leven aan het creëren, de belangrijkste rol die je op dit moment hebt en daar mag alles voor wijken. Het is echt oké!

Waar ga jij verandering in aanbrengen na het lezen van deze tips?

 

Kom me volgen op facebook of instagram voor meer waardevolle informatie.

Succes lieve mama (to be)!

 

In de Lang Leven Mama Zwangerschapsbegeleidingscursus leer ik hoe je kunt ontspannen, krijg je alle benodigde informatie over het zwangerschapsproces waar je door heen gaat, leer je hele fijne ademhalingstechnieken die je toe kunt passen bij de bevalling (en andere spannende situaties) en gaan we aan de slag met de ontwikkeling van vrouw naar moeder.

Zwangerschapsyoga Vessem
Ik vind de rust en ontspanning in de natuur. En jij?