Rena Swalen

Mijn naam is Rena Swalen. Trotse mama van dochters Liene (2018) en Leiza (2020). Getrouwd met Mark en samen genieten we van het Bourgondische Brabantse gezinsleven in Vessem. Mijn passie ligt in alles rondom zwangerschap, bevallen en herstellen. Met als basis de opleiding tot zwangerschapscoach in Arnhem ben ik Lang Leven Mama gestart. Daarna heb ik de opleiding tot pre- en postnataal fitnesstrainer gevolgd bij PowerMama.

 

Wie ben ik

Veelzijdig als een kameleon verander ik met gemak mijn zakelijke kleding voor een kidsproof outfit of een sporttenue. Ik voel me fijn bij een gezond voedingspatroon en lekker veel bewegen. Wandelen doe ik graag met onze hond Dazzle en sporten is mijn uitlaatklep. Krachttraining, hardlopen, zwemmen, fietsen en obstakelruns. Dansen in de kroeg met vriendinnen vind ik geweldig maar de rust vind ik in de natuur. Een oplossingsgerichte en nieuwsgierige bezige bij die altijd weer nieuwe uitdagingen vind.

Mijn bevallingen (de beknopte versie)

 

Ik heb twee zwangerschappen doorlopen en twee keer mogen bevallen. Beide waren ze anders, was ik anders en was mijn omgeving anders. Het waren intense, overweldigende ervaringen waarin ik mezelf zo ontzettend hard ben tegengekomen. Waar ik heel mijn leven met een ‘tandje erbij’ mijn doel haalde, kwam ik er nu achter dat mijn ‘ik’ ondergeschikt werd aan de baby in mijn buik. Een nieuwe fase, een worsteling met mezelf en met de veranderingen die er plaats vonden. Ik voelde zoveel en kon het zo vaak niet plaatsen. Dat maakte mijn reis soms best eenzaam en verwarrend.

 

Poliklinische ziekenhuis bevalling

Tijdens de zwangerschap van Liene deed ik mee met een pilot ‘Centering Pregnancy’. Samen met vijf andere vrouwen bespraken we onze angsten, zorgen, vreugde, geluk en behandelden we iedere les een onderwerp. Dit hielp mij enorm, ik was niet alleen en ik hoefde het niet alleen te doen. Door al deze informatie kon ik ook zelfverzekerd antwoorden op willekeurige vragen van mijn omgeving als het ging over bijvoorbeeld de plek waar ik wilde gaan bevallen. Tevens leerde ik dat: ‘Ik weet het nog niet’ ook een prima antwoord is, voor mijn omgeving maar zeker voor mezelf. Oké zijn dat je nog niet de volledige puzzel hebt ingevuld. Maar ondertussen wél actief aan de slag gaat met het vullen van je palet aan opties. Jezelf voeden met informatie waar je naar kan handelen. Liene werd poliklinisch (op eigen verzoek) in het MMC Veldhoven in blakende gezondheid geboren. De start van mijn Lang Leven Mama.

bevalplan
bevalling

Mijn tweede (coronapandemie) zwangerschap

 

Mijn tweede positieve zwangerschapstest deed ik eind januari 2020. Ik werd zwanger in de normale wereld, maar had een ‘coronapandemie’ zwangerschap. Ik had veel angsten en zorgen; Hoe gevaarlijk is dit virus voor mijn kindje en voor mij? Kunnen we een pretecho laten maken? Kan ik wel nieuwe kleertjes shoppen voor mijn kindje? Kan ik wel bevallen zoals ik wil? Uiteindelijk heb ik veel controles alleen moeten doen, waaronder de medische 20 weken echo. De enorme berg aan zorgen en onzekere wereld met plots een lege agenda door alle maatregelen waren niet bevorderlijk voor mijn mentale welzijn. Ik was opnieuw erg misselijk en ziek tot en met week 16. Het tweede trimester leefde ik op en begon ik mijn dag elke dag met een uur wandelen waarna ik fulltime vanuit huis werkte.

 

Badbevalling thuis

Vanaf 30 weken had ik veel last van mijn bekken waardoor ik Liene gaandeweg niet meer zelfstandig kon verzorgen. Hier worstelde ik ontzettend mee. De wereld ging toen weer open, de maatregelen werden in de zomer versoepeld, maar ik zat in mijn eigen lichamelijke lockdown. Mijn BBB’s waren niet meer Buik, Billen, Benen trainen maar Bed, Bank en Bad. De laatste loodjes ervaarde ik als erg zwaar. Ik was daarom intens gelukkig toen de bevalling ‘s nachts eindelijk begon. Ja echt, ik keek er zo naar uit om mijn dochter te ontmoeten, haar aan te kijken en in mijn armen te sluiten. Juist omdat ik al een bevalling had meegemaakt wist ik heel goed wat ik anders wilde. Na mijn eerste bevalling besefte ik hoe belangrijk goed ontspannen is tijdens de bevalling. En dat is echt een kwestie van oefenen en je lichaam door en door leer kennen. Ik had mij ingelezen, voorbereid en nagedacht over het palet aan keuzes die ik actief kon maken. Leiza werd na een serene thuisbevalling in ons bad geboren. Het werd een positieve en bekrachtigende bevalervaring die ik mijn leven meedraag.

 

Beide zwangerschappen en bevallingen zijn mijn inspiratie geweest in het vormgeven van het cursusaanbod dat Lang Leven Mama biedt; concreet en praktisch maar mét gevoel.

bevalling

Mijn missie

Het is mijn missie om zoveel mogelijk zwangere vrouwen en aanstaande ouders een realistische voorbereiding te geven op de zwangerschap, bevalling en het herstellen daarna door ze te begeleiden met eerlijke informatie, oefeningen, zelfinzicht en het bieden van ontspanning. Vrouwen in hun kracht zetten en op een concreet en praktische manier laten zien hoe je samen de regie kan behouden.

 

Zwangerschapscursus, bevalcursus en postpartumlessen

Dit doe ik met mij unieke zwangerschapscursus en bevalcursus met partner. Ook geef ik postpartum voorbereiding en lessen over het herstellen na je bevalling. Dit alles doen we in een ontspannen en veilige omgeving zodat je kunt (leren) accepteren wat is en voorbereiden op wat komen gaat.

 

Bereid je dus voor en maak een liefdevolle start in een Lang Leven Mama.

Dat wens ik je van harte toe!

Mijn visie

Je wordt moeder door de bevalling. Het is niet voor niets een werkwoord. En werken ga je tijdens de bevalling. Ik ben er van overtuigd dat mijn waardevolle lessen een essentieel verschil maken in je beleving, hoe je je voorbereid op de bevalling én het moeder worden. Wanneer je goed voorbereid bent, heb je een grotere kans dat je met een goed gevoel terugkijkt op de bevalling.

 

Hoe kunnen zorgverleners jou de juiste zorg geven en hoe kan je partner je optimaal steunen, als je het zelf niet weet? Je hebt de keus, het recht en de verantwoordelijkheid om zelf de regie in handen te nemen.

 

Ik ben enorm dankbaar dat ik actief aan de slag ben gegaan tijdens beide zwangerschappen met de voorbereiding op de bevalling en de periode erna. Wist ik alles? Nee natuurlijk niet, maar het overweldigende gevoel was door mijn voorbereiding wel behapbaar én te plaatsen door alle kennis die ik al had opgedaan.

 

Achtergrond

2022 – Powermama – pre- postnataal fitnesstrainer
2022 – Anna Verwaal – hormonale fysiologie van het geboorteproces, borstvoeding en optimale hechting
2021 – opleiding zwangerschapscoach – Arnhem
2021 – bevallingsworkshop met partner – Arnhem

zwangerschapscursus Lang Leven Mama
Wat anderen vinden van Lang Leven Mama