haaruitval na zwangerschap

Haaruitval na de zwangerschap

Wat niemand je van te voren vertelt: die enorme plukken haaruitval

 

Leiza is bijna 14 maanden oud. Dit is 1 van mijn 2 ‘Leiza’ plukken.

Door de hormoonverandering tijdens de zwangerschap houden sommige vrouwen veel meer haren vast. Daardoor krijgen ze een vollere bos TIJDENS de zwangerschap. Hoe hard is de realiteit als je in de achtbaan van een pasgeboren baby en een nieuw lichaam ook nog eens je haren uit beginnen te vallen. Nope. Niet ideaal.

Maar lieve mama’s het kan erbij horen. En ook veel tegelijk. Weet ook dat als je borstvoeding geeft, dit proces wordt uitgesteld. Door de borstvoeding heb je nog steeds een andere hormoonhuishouding. Het kan dan in twee fases plaatsvinden. Nadat de zwangerschapshormonen je lichaam verlaten EN nadat je gestopt bent met borstvoeding. Ik heb echt gedacht dat ik volledig kaal zou worden.

Het zorgde voor veel onzekerheid in een periode waarbij je toch al een stuk kwetsbaarder bent. De meeste vrouwen voelen zich in hun kraamtijd niet op hun mooist. Dat hoeft ook helemaal niet, maar enige stabiliteit en het kunnen vertrouwen op je eigen identiteit is de basis. In de Lang Leven Mama Zwangerschapsbegeleidingscursus leer ik je hier alles over.

Ook ik weet: het komt goed.. over 3 jaar is die pluk wel weer op lengte. Tot die tijd ’tem’ ik ze met kleine haarspeldjes. Het lukt me steeds beter om  dingen in perspectief te zien. Overal is een oplossing voor. Vaak begint het bij accepteren en je drempel verlagen. Ik kan leven met de haarspeldjesoplossing. Wie weet draagt het nog bij aan een leuke outfit voor carnaval.

Nog 99 andere uitdagingen te gaan.

haaruitval