kraamtijd roze wolk

Kraamtijd: Theaterstuk ‘Roze wolk’

Roze wolk in de kraamtijd; hoe realistisch is dat?

‘Genieten hé!’ ‘Van harte gefeliciteerd met jullie kindje, geniet van je verlof!’

De roze wolk in je kraamtijd is nooit altijd roze. In je leven voorafgaand aan de geboorte van je kindje was het ook nooit alleen maar zonneschijn. Dat bestaat niet. Kijk maar eens letterlijk naar het weer. Het wisselt en en het komt allemaal een keer voorbij. Het is eerder een regenboog van kleuren. Waarbij er ook donkere kleuren voorbij komen en het ook kan donderen, onweren en regenen.

Alles is anders

Je hebt letterlijk tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie, je nieuwe rol, je nieuwe lichaam en om te herstellen. Huilen zonder dat je weet waarom. Je gaat emoties voelen die je niet kan plaatsen. Op een bepaalt punt kun je denken; ik kan het niet meer! Je voelt je onzeker en overweldigd. Misschien ben je niet meteen helemaal verlieft op je baby. Voel je pijn die je niet herkent. En ben je soms ten einde raad en voel je je alleen ondanks dat je baby er is.

Van marathon naar marathon

Bij mij kwam echt alles voorbij en dat vond ik enorm intens. Na de bevalling, de grootste prestatie die jij samen met je lichaam ooit hebt neergezet ligt daar je langverwachte kleine baby’tje op je buik. Volledig afhankelijk van jou. Dat is heftig om dat te beseffen. Daarnaast krijg je geen twee dagen om uit te rusten van de bevalling in een heerlijk welnessresort. Nee je gaat meteen door naar de volgende marathon. En dat is 24 uur per dag zorgdragen voor je pasgeboren baby. Met daarbij heel veel nieuwe emoties, zorgen, angsten en verantwoordelijkheid.

Laten we samen het taboe doorbreken

Ik wil het taboe doorbreken. Elke pas bevallen mama ervaart een palet van emoties. Positieve, maar ook negatieve. De meeste vrouwen zitten niet constant op die ‘roze wolk’ waar mensen het over hebben als de baby er is. Dat is oké. Echt. Het wordt tijd dat je dit mag uiten, zonder je schuldig te voelen. Moeder worden is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. En natuurlijk weet je niet meteen hoe alles ‘moet’. Lig je dan met een groot kraamverband in je onderbroek. Wat niet eens een onderbroek is, want het is een soort van visnetje in de vorm van een slip. Zonder dag en nacht ritme, want je baby wil om de 3 uur eten. Dus ook ’s nachts. Badend in het zweet wakker worden. Lekkende borsten. Pijn bij het plassen en bloedproppen zo groot als een ping pong bal. Waggelen om dat normaal lopen echt niet lukt. En zo moe zijn. En toch ook weer gelukkig. Om vervolgens weer in huilen uit te barsten. Enorm verwarrend! Dat is niet alleen maar genieten op een roze wolk. Het is kei hard werken. En iedere dag leer je bij. Of dat nu is in kennis, handelingen, zelfvertrouwen, je baby of over jezelf.

Naast een baby, wordt er ook een moeder geboren

Je hebt zojuist een bevalling meegemaakt, je bent getransformeerd van vrouw naar moeder of naar moeder van meerdere kinderen. Heel belangrijk hierbij is dat je de gevoelens die je ervaart WEL uitspreekt met de mensen waar jij je fijn bij voelt. Zo kunnen zij beter reageren op jou, wordt de situatie/emotie lichter, voel je je gehoord, gezien en gesteund. Essentieel als nieuwbakken mama!

Stop met vechten tegen en vast te houden aan de vrouw die je was voordat je moeder was. Dat is eng i know, en onwennig. Voor niemand hoef je het ’theaterstuk roze wolk’ te spelen. Ook niet voor jezelf. Leg de lat lager en spreek je gevoelens uit. Je doet het goed mama. Goed is meer dan genoeg.

Workshop: Voorbereiden op je kraamtijd

Daarom heb ik een unieke workshop ontwikkeld die je voorbereid op de kraamtijd. Hoe zie jij je kraamtijd voor je? Wat kun je verwachten en waar liggen jouw wensen en grenzen? Het is de meest intense periode van je leven waarbij je in een achtbaan van emoties terecht gaat komen. Ik ga je vertellen welke bochten, loopings en vrije vallen je kan tegen komen. Klik hier voor meer informatie.

Herkennen van een postnatale depressie

Zoals hierboven beschreven ervaart iedere moeder een pallet aan emoties zowel positief als negatief. Als je een langere tijd (meer dan twee weken) het grootste gedeelte van de tijd negatieve gevoelens ervaart kan het zijn dat je zwangerschap gerelateerde depressie hebt.

Symptomen postnatale depressie

Wat voel je? Je bent somber en vindt het spannend, je twijfelt of je een goede moeder bent en je slaapt slecht. Je voelt je niet uitzinnig van geluk en hebt het gevoel dat er een soort mist in je hoofd hangt. Angst en paniek overvallen je met enige regelmaat en mist de verbinding met jezelf en soms ook met je kindje. Je omgeving heeft niet altijd begrip voor zo’n postnatale depressie en je durft er zelf misschien ook niet over te praten. Het is ontzettend belangrijk om het wel uit te spreken en tijdig aan de bel te trekken. Dat kan je doen bij de huisarts, kraamverzorgende of verloskundige. Het is absoluut niets om je voor te schamen. Zij kunnen je daarin goed ondersteunen en begeleiden. Ook kun je online zelf een depressietest doen.

En onthoudt, na regen komt zonneschijn. Alleen niemand kan vertellen hoe lang dat duurt.